Friday, May 16, 2014

Kek Coklat Kukus Sedap

Assalamualaikum. <3


harini rasa nak buat kek coklat...google punya google...

jumpalah resepi yang sy rasa macam minat nak cuba..hehe

sy pernah cuba resepi ni dulu..memang sedap...thank u Cekgu Suraya ;)

http://inibelogcikgusuraya.blogspot.com/2013/07/resipi-kek-coklat-kukus-lembab-mudah.html
sy ikut cekgu suraya ajar ..semoga bermanfaat ;)

ini sy copy paste resepi cekgu suraya...supaya lain kali nak buat...resepinya tak hilang...kawan2 yg lain cubala ye...senang sgt!! <3



Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)


Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 

6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..


BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist 



nila gambar masa sy try buat dulu....emmmm marvelousss!





mula2 harus pergi shopping dulu ya...pilihan saya BAKEWELL sri gombak...senang..semua bende ade ;) bahan2 die pun semua berkualiti...



Saya try buat dua cara....satu kek bulat ni.......dan satu lagi yang dalam bekas segi empat...disebabkan bake well ni macam2 bekas ade jual...saya pun dengan gelojoh membeli bekas2... ;)


gebu tak kek saya ?
^_^





saya belah dua kek yang besar tu...dan letak filling di dalam...nyummy...

gemuk tak payah cakapla.....>.<

ini lepas dah siap lapisan kedua...dan tutup balik dengan ganache...
saya pilih cokalt BERYLS sebab lemak sodap kau





dapat lagi satu bekas kecil bulat...saya buat dua adunan...tu yang dapat banyak kek....mewah kek
kejap di rumah ku syurgaku <3



ni dua ketul dapat bekas empat segi...boleh lah buat kek coklat leleh..memang leleh habaq hang!!




setelah siap!!


MELELEH!!!! sapa tak meleleh air liur tak normal la tu....huhuhuhuhu



ok bye tu je entry kali ini! love u XOXO